Solliciteren, het is net reclame

Door Wilma Verbeek

Je bent op zoek naar een nieuwe baan en vindt een geweldige vacature. Maar hoe zorg je dat je die baan binnensleept? Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat je misschien wel het spoor bijster raakt. Nog niet iedereen is gewend aan het solliciteren via social media en nu komen er alweer andere mogelijkheden om de hoek kijken. Zeker als je langdurig bij een werkgever gewerkt hebt, ben je minder op de hoogte van de laatste veranderingen op sollicitatiegebied. Wellicht ging het scoren van je laatste baan nog wel via pen en papier. Dat komt nu niet meer voor!

In dit blog neem ik je graag mee langs alle (hippe) mogelijkheden, die ik ook in mijn sollicitatieworkshops behandel.

Social media

Solliciteren zonder social media is bijna niet meer te doen, vacatures vind je steeds minder in de krant dus vergroot jij je mogelijkheden door je netwerk in te zetten. LinkedIn is het zakelijk netwerk dat nog steeds groeiende is. LinkedIn is anno 2015 zelfs het belangrijkste wervingskanaal, werven via medewerkers komt op de 2e plaats. Dus hoe meer mensen weten dat je werk zoekt, hoe groter je kansen. Ook kun je de LinkedIn Jobs app downloaden voor op je smartphone, zodat je op de hoogte blijft van de laatste vacatures. Op Twitter vind je makkelijk de vacatures door er een # voor te zetten (#vacatures Drenthe bijvoorbeeld) en ook op Facebook plaatsen steeds meer bedrijven hun vacatures.

Opvallen en je onderscheiden van alle andere sollicitanten wordt steeds belangrijker. Je profielen op social media bepalen welke indruk een bedrijf van je krijgt. Wat jij deelt op Twitter, Facebook, Pinterest en LinkedIn bepaalt hoe jij wordt gezien. Het is dus net reclame..

Videoboodschap

Je krijgt een nog professionelere reclameboodschap als je solliciteert met een video. Steeds meer bedrijven springen hierop in en helpen je een gelikte video te maken. Maar past het bij iedereen om via een video je te presenteren? Nee, hoor ik om mij heen, want niet iedereen ambieert een baan bij de televisie.

Uitzendorganisatie Young Capital verlaagt de drempel voor een videosollicitatie door kandidaten te laten solliciteren via WhatsApp. Via selfie-video’s kunnen de sollicitanten hun motivatie voor een specifieke vacature laten zien. Vooralsnog lijkt dat vooral op de jongere generatie gericht.

Personal branding

Er zijn bedrijven die je helpen door een goede foto te maken, je cv of brief door te lichten, je te helpen werken aan je eigen ‘merk’, Personal branding heet dat. Wanneer de lezer van jouw cv en brief meer dan 100 reacties krijgt, is de kans groot dat hij/zij binnen enkele seconden beslist of het de moeite is om verder te lezen. Het wordt dus steeds vluchtiger allemaal en dan is het belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt.

Tips

Er zijn veel websites vol goede sollicitatietips, kijk bijvoorbeeld eens op carrièretijger.nl, vacatureluurs.com of sollicitatieinfo.nl. Zorgen voor een goed netwerk, de juiste presentatie van jezelf via je cv, de verschillende sociale kanalen en eventueel je motivatiebrief is de basis om uitgenodigd te worden voor het gesprek. Prikkel de ander zodat ze met je willen kennismaken. Omarm de nieuwe mogelijkheden als ze bij je passen, maar doe het ook op je eigen manier. Dé manier is er niet: wat de één aanspreekt, vindt de ander niets, net als met reclame.

Wat zijn jouw ervaringen met hippe sollicitatiemogelijkheden? Heb je wel eens op een creatieve manier gesolliciteerd? Of heb je bij jouw bedrijf wel eens een videoboodschap ontvangen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!