Onderzoekers verwachten dat in de toekomst bijna de helft van al onze banen wordt vervangen door robots, computers en automatisering. Niet alleen laaggeschoolde arbeid, maar ook goedbetaalde banen uit het middensegment zullen verdwijnen. Wat betekent dat voor onze relatie tot werk?
Tegenlicht maakte een prachtige documentaire over ‘Het werken van morgen’, waarin deze vraag vanuit verschillende invalshoeken bekeken wordt. De angst voor het verdwijnen van banen komt aan bod, maar wanneer we er als maatschappij goed mee omgaan kan het ook kansen bieden. Er ontstaat meer ruimte voor het sociale aspect van werk. Als een robot medicijnen toedient, dan kan een verpleegkundige meer tijd besteden aan de persoonlijke zorg voor een patiënt.
Herkenbaar en inspirerend vinden wij het verhaal van de postbode Ruud Kok. Na veertig jaar bij de post gewerkt te hebben verloor hij door automatisering zijn baan. Vanuit zijn passie voor hardlopen koos hij ervoor zich om te scholen tot sportmasseur en pedicure. Het laat zien hoe ingrijpende veranderingen soms het mooiste in mensen naar boven kunnen halen en hoe bedreigingen kunnen worden omgezet in kansen.
© 2024 Cvites B.V.
Foto's: Reina de Vries, Jennet Haar Fotografie, De Foto Firma Studio en Agnes Bos | Fotografie - Website: Webba